Hvad er forskellen mellem Business Intelligence (BI) og rapportering?

Hvad er forskellen mellem Business Intelligence (BI) og rapportering?
Hvad er forskellen, og hvorfor er det vigtigt at forstå?
Mange mennesker bruger ordene Business Intelligence og rapportering som synonymer, men de refererer faktisk til to forskellige begreber. I dette blogindlæg definerer vi begge begreber og forklarer forskellen, og hvorfor det er vigtigt at vide.

God læselyst!

Hvad er forskellen, og hvorfor er det vigtigt at forstå?

Mange bruger ordene Business Intelligence (BI) / business intelligence og rapportering som synonymer, men faktisk refererer de til to forskellige begreber. Selvom begge disse begreber er vigtige for organisationer, der ønsker at træffe informerede, datadrevne beslutninger, er det vigtigt at forstå, hvad der adskiller dem.

 

Definitioner

Lad os starte med at definere begge udtryk.

Business Intelligence (BI) refererer til de værktøjer, teknologier og processer, som organisationer bruger til at analysere og forstå data. Dette kan omfatte alt fra datamining og datavisualisering til prædiktiv analyse og maskinlæring. Målet med BI er at give organisationer indsigt og tendenser, som de ellers ikke ville have ønsket at se, så de kan træffe bedre og mere informerede beslutninger.

Rapportering refererer til processen med at præsentere data på en struktureret og organiseret måde. Dette kan omfatte oprettelse af tabeller, diagrammer og grafer for at hjælpe med at visualisere dataene, samt at skrive resuméer og analyser for at hjælpe med at fortolke dataene. Rapportering er en vigtig del af BI, men det er kun en del af puslespillet.

Forskellen

En nem måde at huske forskellen mellem BI og rapportering på er at tænke på BI som et sæt værktøjer og processer, der hjælper organisationer med at forstå data, mens rapportering er måden at præsentere denne forståelse på.


"Business Intelligence handler ikke om at give det rigtige svar, men om at stille de rigtige spørgsmål."

Selvom Business Intelligence (BI) og rapportering er to forskellige begreber, er de ofte tæt forbundet. For eksempel kan BI-værktøjer hjælpe med at indsamle data, som derefter kan præsenteres gennem rapportering. På samme måde kan rapportering hjælpe med at formidle resultaterne af BI-analyser på en overskuelig måde, så beslutningstagere nemt kan forstå dem.

 

Så hvorfor er det vigtigt for dig at forstå forskellen mellem Business Intelligence (BI) og rapportering?

Der er flere gode grunde! Det vigtigste er måske, at det kan være med til at sikre sandsynligheden for, at organisationer træffer velinformerede og langsigtede beslutninger, som kan gavne både virksomheden og dens interessenter.

Kort opsummeret

Business Intelligence/forretningsintelligens og rapportering er to forskellige begreber, selvom de ofte er tæt knyttet til hinanden. Business intelligence/forretningsintelligens handler om at analysere og forstå data, mens rapportering handler om at præsentere denne forståelse på en overskuelig måde. Begge dele er vigtige for organisationer, der ønsker at træffe informerede, datadrevne beslutninger, og det er vigtigt at forstå forskellen mellem dem for at kunne vælge de rigtige værktøjer og teknologier, få mest muligt ud af data og foretage struktureret og systematiske beslutninger.


For mere indsigt i emnet, kan du læse mere om følgende:

Hvad er Business Intelligence (BI)

Kontakt forfatteren
Exsitec Danmark
Exsitec Danmark