Hvordan kan du træffe gode teknologivalg i 2024?

Hvordan kan du træffe gode teknologivalg i 2024?

Vi efterlader et år med makroøkonomisk uro, globale rentestigninger, lavere vækstforventninger og stigende energiudfordringer. Det har givet husholdninger og virksomheder øgede omkostninger og mere uforudsigelighed. Derudover har fremkomsten af ​​generativ AI, ledet af Chat GPT, været en game changer.

Mange står nu i en situation, hvor de skal træffe nogle systemvalg for at kunne se fremtiden i øjnene, med alle de hyppige ændringer, uforudsigeligheder og forstyrrelser, på den bedst mulige måde. For at sikre, at du får en god effekt af investeringen i nye systemer, deler jeg her nogle tips til, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du kommer videre.

 

Du skal til skyen - men hvad er dit mål?

Spørgsmålet er ikke længere, om du skal til skyen, men nå!
Spørgsmålet du bør stille dig selv er, hvad vil du opnå, når du skifter til skyen?
Hvad vil du opnå? Hvad er deres mål med at gøre dette?


Disse spørgsmål stiller vi altid i vores kundedialoger, hvor investering i et nyt ERP-system er temaet. Det lyder måske banalt, men overraskende få har diskuteret dette internt, og endnu færre har konkrete mål, der skal realiseres.

Nogle kunder svarer, at "Målet er at komme til skyen".
Et ERP-system i skyen er ikke et mål i sig selv, men et godt fremtidsrettet værktøj til at nå dine mål. Teknisk set er dit ERP-system i skyen kun der, hvor løsningen er placeret, og hvordan du kan få adgang til den (og det er fra hvor som helst, så længe du har internet). Ydermere undgår du omkostninger til opgraderinger, du får lavere driftsomkostninger og bedre sikkerhed. Det er positive ting, men de tages også for givet i dag.

Målet med en overgang til en cloud-løsning bør have en forretningseffekt, -en gevinst.
Et eksempel kunne være at få mere salg per hjemmesidebesøg ved at give en god kundeoplevelse gennem bedre produktinformation på hjemmesiden.

Et andet eksempel kunne være at minimere eller eliminere manuel tid brugt på kundefakturering. Måske bruger du 2 dage om måneden på at fakturere kunderne, fordi du skal samle alle ordrer og timer, som du har registreret i løbet af måneden, og fordi priser på projektet (for forskellige roller, tidstyper som fastpris eller timepris) ikke er håndteres automatisk i dag?

Et sidste eksempel kunne være at sikre bedre indkøbsbetingelser gennem bedre indsigt i leverandørdata på tværs af forskellige forretningsområder i en koncern.

Pointen er, at man skal se ud over det tekniske, hvis man virkelig vil opnå en effekt. Det opnår du ved at finde ud af, hvad du skal opnå, og koble dette til virksomhedens strategi.

 

Hvad skal du prioritere her og nu?

For at sætte det rigtige fokus skal du vide, hvad der er vigtigst for din virksomhed i dag.
Der kan være flere ting, du gerne vil opnå, men hvad er det vigtigste, og hvad er det mindst tids- og ressourcekrævende at opnå?

En prioritering og opdeling af et projekt er positivt, fordi du kan:

1. Reducer "presset" på din egen organisation,
2. Foretag ændringen hurtigere,
3. Nemmere at se effekten.


For at kunne foretage en god vurdering af, hvad der bør prioriteres, bør du danne dig et overblik over dagens situation:

- Hvordan arbejder du i dag?
- Hvad fungerer godt? Hvad skal fortsættes?
- Hvad bruger du meget tid på?
- Hvad gør du manuelt, og hvor meget er du automatiseret?
- Hvad kan du standardisere? Hvad skal gøres på samme måde som i dag?

Når du kobler dette til de mål du sætter, finder du et "gab" mellem den aktuelle situation og den ønskede situation (mål).

Nøglepersoner fra din virksomhed skal deltage aktivt i projektet. Det er vigtigt at vurdere, om disse personer har kapacitet til at blive involveret i et sådant projekt.
Er du i højsæson eller har du af andre årsager få personer internt, der kan bistå i et projekt?
Svaret på disse spørgsmål vil kunne ændre projektets prioritet og timing.

Tænk langsigtet

Byg et fundament for yderligere systemvalg og lav langsigtede vurderinger af nogle grundlæggende elementer.

De fleste af vores kunder, som lavede en strategisk plan inden vurderingen af ​​nye systemer startede, har haft succes med investeringen. Med en strategisk plan mener jeg, at hovedfokus ikke er på funktioner som import eller at lave dine egne skærmbilleder, men på hvad du ønsker at opnå i forhold til overskud og hvordan. Nogle funktioner er naturligvis helt kritiske at have med og skal fremhæves som et krav, men mange detaljer er ofte en indikation på, at fokus er for meget på, hvordan tingene fungerer i dag, og ikke hvad du ønsker at opnå eller hvad du har brug for 3 år.

Vigtige vurderinger for at sikre en langsigtet tankegang:

- Er det muligt at integrere ERP-systemet på en god måde med andre systemer?

- Hvor meget er der investeret i ERP-systemet fra producentens side, især med tanke på ny og vigtig teknologi såsom kunstig intelligens og maskinlæring.

- Hvordan kan ERP-systemet skaleres? For eksempel transaktionsvolumen.

- Hvor godt kan ERP-systemet facilitere nye forretningsmodeller (fleksibilitet)?

Medtag alle prisdrivere for løsningen og se den i et længere perspektiv. Hvordan vil øget brug af løsningen på grund af vækst påvirke omkostningerne over tid?

Dette gør dig mere robust. Samtidig bliver du mere dynamisk, da du får en grundmur, der kan bygges på med forskellige dele, alt efter om dine behov ændrer sig.

 

Organiser dig til løbende udvikling

Ændringer sker hele tiden, både i teknologien og i din virksomhed. Derfor skal du rigge din virksomhed til at følge med i disse ændringer. Dette er ikke direkte knyttet til et valg af teknologi eller system, men har meget at gøre med, hvordan du kan se den reelle effekt af de løsninger, du bruger. På den måde kan du bedre vurdere beslutningen og implementeringen af ​​løsningen.

For at kunne følge med i alt, hvad der sker, og alle de muligheder, der kommer i den løsning, du bruger, er det en stor fordel at have proces- og/eller systemejere. Vi anbefaler at afholde regelmæssige møder både internt og med dine samarbejdspartnere, hvor operationelle og strategiske problemstillinger drøftes. Fokuser på om du arbejder effektivt og brug de løsninger du har på en fornuftig måde.

Du bør have mindst én strategisk sparringsession med din partner om året, hvor dit fokus på løsningerne understøtter den ønskede retning for forretningen. Når vi vores mål, eller forhindrer løsningen os i at udvikle os, som vi ønsker?

Driftsbesparelser relateret til brug af systemet bør ske løbende internt og mindst kvartalsvis med din partner.

 

Opsummering:

I lyset af økonomisk usikkerhed, globale rentestigninger, lavere vækstforventninger og stigende energiudfordringer, står man over for afgørende valg, når det kommer til teknologi i 2024. Omstillingen til himlen er ikke længere et spørgsmål om -men hvornår. For at træffe gode teknologiske valg skal fokus være på forretningseffekter og konkrete mål, - ikke udelukkende på det tekniske.

Overgang til skyen skal være en strategisk tilgang for at opnå konkrete gevinster. Prioritering af projekter baseret på den aktuelle situation, identifikation af effektmål og aktiv deltagelse fra nøglepersoner er afgørende for succes. Du skal have en holistisk tilgang, der ser ud over det rent tekniske. Klare mål og løbende evaluering vil hjælpe dig med at træffe gode teknologiske valg i en forretningsverden i konstant forandring.

Kontakt forfatteren
Exsitec Danmark
Exsitec Danmark