Hvad er ESG og hvorfor er det vigtigt?

Hvad er ESG og hvorfor er det vigtigt?

ESG står for Environmental, Social and Governance.

ESG-rapportering refererer til rapporteringen af en organisations præstation inden for områderne miljø, samfund og ledelse.

Overordnet set kan ESG-rapportering give organisationer en række fordele, lige fra at forbedre deres omdømme og øge adgangen til kapital til at bidrage til bedre ledelse og fremme bæredygtig udvikling. I dette indlæg belyser vi, hvad ESG-rapportering indebærer, og hvem der kan drage fordel af det.


Hvordan forholder vi os til FN's klimamål i vores hverdag?

Bæredygtighedsmålene er en samling af 17 globale mål for bæredygtig udvikling, vedtaget af FN's Generalforsamling i 2015. Disse mål er designet til at fungere som en fælles global plan for at udrydde fattigdom, beskytte planeten og sikre fred og velstand for alle inden 2030.

Klima & miljø, økonomi og sociale forhold kaldes ofte de tre dimensioner for bæredygtig udvikling. Traditionelt har virksomheder fokuseret på at skabe profitable arbejdspladser, som igen finansierer velfærdsstaten. Dette er stadig helt centralt, men i en bæredygtig verden skal alle tre perspektiver for bæredygtighed være dækket; en sund økonomi skal bygge på social bæredygtighed, samtidig med at miljømæssig bæredygtighed er fundamentet for vores fælles livsgrundlag.

Fordele ved ESG-rapportering

ESG-rapportering (Environmental, Social, and Governance) er rapportering af en organisations præstation inden for områderne miljø, samfund og ledelse, og der er flere fordele ved ESG-rapportering.

  1. Bedre forståelse af risiko og muligheder
    ESG-rapportering giver organisationer en bedre forståelse af deres risici og muligheder i forhold til miljø, samfund og ledelse. Dette kan hjælpe organisationer med at forbedre deres beslutningsprocesser og planlægning.

  2. Bedre omdømme og tillid
    ESG-rapportering kan bidrage til at opbygge et positivt omdømme for organisationer ved at demonstrere deres engagement i at drive virksomhed på en bæredygtig og etisk måde.
    Dette kan også bidrage til at øge tilliden hos interessenter, herunder investorer, kunder og medarbejdere.

  3. Bedre adgang til kapital
    Investorer er i stigende grad interesserede i at investere i virksomheder, der driver virksomhed på en bæredygtig og etisk måde. ESG-rapportering kan hjælpe organisationer med at tiltrække kapital fra investorer, der søger efter virksomheder med høj ESG-præstation.

  4. Lovkrav
    I nogle tilfælde er ESG-rapportering et lovkrav, især i lande med børsnoterede selskaber.

  5. Bedre ledelse
    ESG-rapportering kan hjælpe organisationer med at forbedre deres ledelse ved at identificere områder, hvor de kan forbedre deres præstation og ansvarlighed.

  6. Bedre bæredygtighed
    ESG-rapportering kan bidrage til at fremme bæredygtig udvikling ved at opmuntre organisationer til at tage ansvar for deres miljømæssige og sociale indvirkning samt træffe beslutninger, der tager hensyn til langsigtet bæredygtighed.

Overordnet set kan ESG-rapportering give organisationer en række fordele, lige fra at forbedre deres omdømme og øge adgangen til kapital til at bidrage til bedre ledelse og fremme bæredygtig udvikling.

ESG-kriterierne bruges ofte af investorer og andre interessenter til at evaluere en organisations bæredygtighed og ansvarlighed. Mange investorer mener, at en høj ESG-score kan være en indikator for en organisations langsigtede økonomiske bæredygtighed og dermed også påvirke aktiekurserne. ESG-vurderinger kan også bidrage til at fremme bæredygtig udvikling og ansvarlig forretningspraksis i erhvervslivet.

Hvem kan anvende ESG?

Alle virksomheder kan og bør bruge ESG til at vurdere deres indvirkning på miljø, samfund og ledelse. Standarden hjælper virksomheder med at øge bevidstheden om miljøpåvirkning, korruption og arbejdsforhold. Investorer og forbrugere kan bruge ESG til at finde bæredygtige virksomheder at investere deres penge i.

At nå FN's bæredygtighedsmål kræver en fælles indsats, og det er vigtigt, at vi alle gør vores del for at skabe en mere bæredygtig fremtid for os alle.

FN's bæredygtighedsmål er et globalt fællesskab, der kræver engagement og indsats fra alle, lige fra regeringer og virksomheder til enkeltpersoner og lokalsamfund.

Hvordan kan du bidrage til at nå bæredygtighedsmålene?

  1. Øget bevidsthed
    Lær mere om FN's bæredygtighedsmål og del din viden med andre. Jo flere der er opmærksomme på målene, jo mere sandsynligt er det, at der vil blive taget handling for at nå dem.

  2. Reducer dit eget fodaftryk
    Vi kan alle bidrage til at reducere vores eget fodaftryk ved at træffe enkle foranstaltninger som at spare energi og vand, sortere affald, reducere brugen af plastik og vælge bæredygtige produkter.

  3. Stem med pengepungen
    Vælg at købe varer og tjenester fra virksomheder, der har forpligtet sig til bæredygtige praksisser, eller undgå produkter, der har en negativ indvirkning på miljøet eller samfundet.

  4. Frivilligt arbejde
    Frivilligt arbejde kan være en god måde at støtte organisationer, der arbejder for at fremme bæredygtighedsmålene. Du kan også engagere dig i lokale initiativer for at bidrage til at nå bæredygtighedsmålene i dit eget lokalsamfund.

  5. Påvirke beslutningstagere
    Kontakt politikere og beslutningstagere og bed dem prioritere bæredygtighedsmålene i deres politik og beslutninger.

  6. Udøve pres på virksomheder
    Som forbrugere har vi magt til at påvirke virksomheder til at træffe bæredygtige beslutninger. Del dine bekymringer om virksomheders praksis direkte med virksomhederne eller brug sociale medier og andre platforme til at skabe opmærksomhed om disse emner.

  7. Del din viden og din stemme
    Del information om FN's bæredygtighedsmål og spred bevidsthed om vigtigheden af at arbejde for at nå dem. Brug din stemme til at opfordre andre til at bidrage til bæredygtighedsmålene.

Har din virksomhed taget stilling til, hvordan I påvirker miljøet, samfundet og ledelsen, og hvilke bæredygtighedsmål I bør fokusere mest på?

Læs mere om datanalyse, rapportering & BI-løsninger -->

Kontakt forfatteren
Exsitec Danmark
Exsitec Danmark