CSRD - nye lovkrav vedrørende bæredygtighedsrapportering

CSRD - nye lovkrav vedrørende bæredygtighedsrapportering
Alt er godt, det ender godt, som man plejer at sige på denne tid af året. Året 2024 betyder også starten på noget nyt knyttet til årsrapporten i hele EU. Det er nemlig det første regnskabsår, at virksomheder er omfattet af det nye EU-direktiv CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Bæredygtighedsreglerne vil påvirke rapporteringsarbejdet for de fleste virksomheder. Med de nye regler er det ikke kun flere virksomheder, der skal lave en bæredygtighedsrapport, nu hæves også kravene til, hvad rapporten skal indeholde. I denne artikel fortæller vi dig, hvilke virksomheder der er berørt og giver vores tanker om CSRD. 

CSRD - mere end bare bæredygtighedsrapportering 

CSRD erstatter det nuværende EUs bæredygtighedsrapporteringsdirektiv NFRD (Non Financial Reporting Directive) og træder i kraft fra regnskabsåret 2024. CSRD er en del af European Green Deal, Europa-Kommissionens initiativ til at blive klimaneutral i år 2050.

I praksis betyder CSRD, at bæredygtighedsrapportering vil blive hævet til samme niveau som finansiel rapportering. For at nå dertil stiller CSRD krav om at øge gennemsigtigheden og gøre ESG-information (miljø-, social- og ledelsesinformation) tilgængelig for investorer og andre interessenter. Som konsekvens heraf vil virksomheders forretningsmodeller og strategier få en tydeligere sammenhæng til ESG.

ESRS og nye rapporteringsstandarder 

CSRD introducerer også en række nye rapporteringsstandarder, der er samlet under ESRS (European Sustainability Reporting Directive). ESRS præsenterer 12 sektoragnostiske standarder, hvor en væsentlighedsanalyse af dobbelt væsentlighed er det, der bestemmer, hvad hver virksomhed skal rapportere om. CSRD er således mere end blot et nyt direktiv for bæredygtighedsrapportering. Det gentegner spillefeltet og kræver ændringer i flere virksomheders forretningsmodeller og strategier. På trods af dette er bæredygtighedsrapportering en central del, og det er den del, der gennemgås. At opnå overholdelse af din bæredygtighedsrapport kræver gennemgang af en uafhængig revisor, ligesom med finansiel rapportering. De revisorer, der gennemgår beretningerne, behøver dog ikke at være den samme person. 

Disse virksomheder er berørt:

Implementeringen af ​​CSRD sker gradvist med start i 2024. Som konsekvens heraf er virksomheder omfattet på forskellige tidspunkter og her har vi listet hvilke der er berørt hvornår:

1. januar 2024 (rapportering i 2025) - Store virksomheder af almen interesse med mere mere end 500 ansatte.

1. januar 2025 (rapportering 2026) - Store virksomheder og koncerner, der opfylder mindst to af tre kriterier: 

  • 250 ansatte
  • 350 millioner kroner i omsætning
  • 175 millioner kroner i samlede aktiver.

1. januar 2026 (rapportering 2027) - SMV'er noteret på en reguleret markedsplads. Små og ikke-komplekse kreditinstitutter og captive-selskaber er også omfattet her. 


CSRD er en lang rejse, som virksomheder skal ud på, og som vil involvere kontinuerligt arbejde og læring fremadrettet. Vi mener også, at der er store muligheder i det nye direktiv. Udover muligheden for flere konkurrencemæssige fordele er der også en chance for at drive en mere bæredygtig forretning, som mange af os nyder godt af på sigt.

Kontakt forfatteren
Exsitec Danmark
Exsitec Danmark